Nyaralás és a napégés, avagy tippek és kezelés, ha már megtörtént a baj

Nyaralás közben nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy az izgalmas kirándulások, túrák, önfeledt lubickolás és napozás közben nehogy leégjünk. A nyaralóhely szépségeit felfedezve könnyedén elfeledkezhetünk a napvédelemről, ilyenkor pedig hamar megtörténhet a baj. 
Összegyűjtöttünk pár praktikát, melyekkel megelőzhetjük a leégést, és eláruljuk azokat a kezelési tippeket, melyekkel hatékonyan csillapíthatjuk a napégés okozta kellemetlen tüneteket, hogy ne kelljen lemondania a nyaralás további részének kiélvezéséről.


Mit tegyünk napégés ellen?

1. Ha városnézésre indul, ne feledkezzen meg arról, hogy bekenje a ruhával nem fedett testrészeit egy magas faktorszámú naptejjel, mely védelmet nyújt bőrének a hosszas séta során is. Figyelem, a lebarnult bőr is leéghet, gondoskodjon róla is!

2. Kalap nélkül el se induljon szállásáról! Ha szeretné megúszni a napszúrást, akkor megfogadja tippünket, különben arcának leégése és ezáltal a bőrfeszülés mellett olyan kellemetlen tünetekkel kell szembenéznie, mint a fejfájás, szédülés, hányinger, vagy akár a láz.

3. Fogyasszon bőségesen folyadékot! Fontos, hogy hidratálja szervezetét, és minél több folyadékkal lássa el azt, így önfeledten élvezheti a nyaralást, tele energiával. Az alkoholos italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák az izzadást, vagyis a dehidratációt, így azok fogyasztása napozás közben mérsékel, bőséges víz fogyasztással kombinálva történjen.

4. Napszemüveg használata szintén alapkövetelmény, hogy védje szemét a nap káros sugaraitól. Ehhez jó minőségű típust szükséges választania, mely szembe száll az UV sugarakkal. Az olcsó, divatosnak tűnő verziók aligha nyújtanak védelmet, megéri inkább beruháznia egy márkás darabra.

5. Napozás közben tartson szünetet, mert még kreol bőr esetén sem eléggé védett a bőr a napégés ellen, nem beszélve az UV sugarak káros, bőröregítő hatásairól. Ha mégis a parton tölti a nap nagy részét, vonuljon árnyékba, szerezzen be egy napernyőt, pancsolás közben pedig időnként viseljen fehér pólót, melyet bevizezve csökkentheti a testhőt. A kalap viselése ezúttal is kifejezetten ajánlott!


Mit tegyünk, ha már leégett a bőrünk?

1. Kenjük be Aloe Vera tartalmú testápolóval, vagy egy, a speciálisan erre készült napozás utáni bőrápolóval a leégett bőrfelületet.
A klasszikus, hideg tejfölös kezelés bár hűsíti a bőrt, inkább csak a közérzeten segít, de a bőrt nem hidratálja eléggé.

2. Igyon sok folyadékot, hogy vissza hidratálja a bőr elpárologtatott nedvességtartalmát. Ha a víz unalmas Önnek, dobja fel citrom karikákkal, mentával, vagy más gyümölcsökkel.

3. Egyen sok gyümölcsöt, például dinnyét, mely szintén hozzájárul a szervezet hidratáltságához.

4. Hideg vizes zuhanyozás. A leégett bőrnek jól esik a hideg érzet, az illatos tusfürdőkkel azonban vigyázzon, mert ha nem egy érzékeny bőrre való típust használ, az csípheti a napégett bőrt.
5. Viseljen ruhát a leégett részeken, és kerülje a direkt napozást! A legjobb, ha árnyékba, napernyő alá vonul, míg csökken a bőrpír.


Hőguta

Ha a napégés mellé hőguta társul, a betegre kiemelt figyelmet kell fordítani. A meleg időben viselt réteges ruhadarabok, a tűző napon töltött hosszadalmas idő és az érzékenységre való hajlam mind okozhatnak hőgutát, melynek lefolyása sokkal kellemetlenebb, mint a napszúrásé. Tünetei: a verejtékezés hiánya, magas láz, hányinger, vagy hányás, valamint eszméletvesztés. Ha ez mégis megtörtént sem kell kétségbe esnie, kövesse tanácsainkat:

1. Helyezzük el a beteget hűvös, besötétített szobába, és gondoskodjunk az ágynyugalomról!

2. Adjunk neki bőségesen folyadékot, mely legyen hűvös víz, semmiképp sem cukros üdítő!

3. A hideg borogatás segít a felhevült testhőmérséklet csökkentésében.

4. Mérjünk lázat, ha pedig a beteg hőmérséklete magasra szökik, hívjunk orvost, vagy mentőt, mert a hőguta súlyos következményekkel is járhat!
5. Hányingerre a patikában kapható orvosság biztonsággal alkalmazható, azonban ha a hányással járó állapot nem múlik, illetve eszméletvesztés következik be, szintén orvost kell hívni!

Reméljük, tippjeink segítséget nyújtanak Önnek utazása során, de felhívjuk a figyelmét arra, hogy a megelőzés a legfontosabb! 
Hogy az utazás előkészületeit megkönnyítse, válasszon minket; a Cívis Transzferrel kényelmesen és gyorsan juthat el lakóhelyéről a repülőtérre, Önnek pedig csak annyit kell tennie, hogy kiélvezi az utazás legszebb pillanatait. Szuper ajánlatainkért kattintson!

Reptéri transzfer  foglalás >>>