Utazási lista tippek - Must have kellékek, amiket nem hagyhat otthon

Vészesen közeledik a várva várt nyaralás dátuma, de még mindig nem tudja, hogyan állítsa össze utazási csomagját? Aggódik, hogy egy-egy fontos dolgot biztosan elfelejt magával vinni? Mindannyiunk számára ismerős a szituáció, ezért most megosztjuk Önnel részletes utazási listánkat, melyet átfutva az nagy segítséget nyújthat még az utolsó pillanatokban is, ezzel biztosítva Önnek a teljes kikapcsolódást.

Utazási lista tippek kezdőknek és haladóknak

Akár csak most vág először neki a nagyvilágnak, akár már gyakorlott utazó, tippjeinket követve biztos lehet abban, hogy semmilyen fontos kelléket nem felejt majd otthon, így elkerülheti a kínos szituációkat, és Önnek csak a jól megérdemelt pihenésre kell csak fókuszálnia.

Must have kellékek utazáshoz

 

1. Az iratok

Igen, az első és legfontosabb kellékek az iratok, hiszen ezek nélkül komoly problémába ütközhet, ezzel pedig akár búcsút is inthet a nyaralásnak. Ha az Unión belül utazik, elegendő a személyi igazolványt felmutatni a vámhatáron, azonban az Unión kívül már útlevél bemutatása szükséges az utazás folytatásához. Az iratokat olyan kistáskába célszerű pakolni, melyet mindig magánál tart, így nem kell a bőröndjét feltúrnia, ezzel tartva a sort és kellemetlen pillantásokat bezsebelnie az ellenőrzés során.

Iratok, melyeket feltétlenül magával kell vinnie:

- Személyi igazolvány
- Útlevél (Unión kívül kötelező)
- Jogosítvány (amennyiben nem szeretne járművet kölcsönözni is jól jöhet, arra az esetre, ha a személyi igazolványa elveszne)
- Baleset biztosítási iratok (Arra az esetre, ha orvosi ellátásra lenne szükség)
- Utas és csomagbiztosítási iratok

 

2. A csomagok megcímzése

Hogy a csomagjai biztosan Önhöz kerüljenek, ez a lépés elkerülhetetlen, hiszen előfordulhat, hogy más utas is hasonló, vagy az Önével megegyező bőröndöt választotta utazásához. Ugye mennyivel okosabb megoldás ez, minthogy kinyissák és leellenőrizzék egymás csomagjának tartalmát?!

 

3. Valuta, készpénz és bankkártya

Bár külföldön Ft-ról valutára átváltott pénzeszközzel fizethet, arra is gondolnia kell, hogy útközben szüksége lehet még az ország elhagyása előtt, illetve megérkezéskor pár dologra, ezért érdemes felkészülten neki vágnia az útnak. A bankkártya pedig arra az esetre nyújt segítséget, ha elfogyna/sajnálatosan elveszne a valutája.

 

4. Címek, telefonszámok

Érdemes előre rákeresnie utazás előtt az interneten, milyen lehetőségek adottak a városnézésre, így később csak elég bepötyögnie okostelefonja GPS keresőjébe a pontos címet, és már indulhatnak is. A közelben található kórházakat is szerencsés előre megkeresni, ha baj adódna nyaralás közben. A szálláshely telefonszáma pedig mindig legyen Önnél arra az esetre, ha egyeztetnie szükséges a recepcióval, vagy a vezetővel.

 

5. Mindig legyen Önnél mobiltelefon és töltő

A telefonja mindig legyen teljesen feltöltve, hiszen a tengerparti lubickolás, városnézés hosszúra nyúlhat, a melegben pedig a telefon akkumulátora is hamarabb fogy le, így kellemetlen meglepetésként érheti, ha nem tudja használni készülékét.

 

6. Papír és toll

Ez a két semmitmondónak tűnő kellék azért fontos, mert bármikor adódhat olyan szituáció, hogy fel kell jegyeznie egy-egy fontos információt, címet, vagy egy isteni receptet, amit az újonnan megismert étteremben ismert meg.

 

7. Ruhadarabok meleg és hűvös idő esetére

Fontos, hogy akkor is vigyen magával réteges öltözetet, ha a mediterrán földrészt veszi úticélba, mert könnyen előfordulhat a tengerparton is, hogy váratlanul elered az eső, mely nagy széllel jár, azt a pár órát pedig nem fogja tudni kényelmesen eltölteni egy kánikula viseletben. Egy esernyő is jól jöhet, ne felejtse el bekészíteni a bőröndjébe.

 

8. Lábbelik hétköznapi, tengerparti és túra viselethez

Ahogyan az előző pontban említettük, előfordulhat a legszebb nyaralóhelyeken is, hogy rosszabbra fordul az idő, így egy zártabb cipő sokat segíthet, míg elvonulnak a viharfelhők. Túrázáshoz kifejezetten erre a célra való cípőt ajánlunk, így elkerülhetőek a kellemetlen balesetek.

 

9. Strand felszerelés

A homokos tengerparti pihenés alapvető kellékei:

1. Naptej a leégés és napszúrás ellen
A leégés nem csak a bőrének kellemetlen, de komoly rosszullétet, levertséget, lázat és a nyaralás többi részének mulasztását okozhatja. Magas faktorszámú 30-50 faktoros naptej nélkül ki se mozduljon a napra! Kisgyermekek esetében szigorúan gyerekeknek készült, 50 faktoros naptej kötelező! Ha megtörténne a baj, egy leégésre készült speciális hidratáló megoldást nyújt a napégés okozta bőrfeszülésre.
2. Törölköző (1 a törölközéshez - 1 a napozáshoz)
3. Vízálló strandpapucs
4. Kalap napszúrás és leégés ellen
5. Fehér póló
Ez az okos kis ruhadarab pont ott takar, ahol kell, véd a leégés ellen. Tuti tipp: mártsa vízbe, majd úgy húzza fel, istenien hűsít még negyven fokban is.

 

10. Gyógyszerek és rovarcsípés elleni krémek/spray-k

Még a legszebb nyaralóhelyeken is előfordulhat hogy megfájdul a feje, felfordul a gyomra utazás közben, vagy allergiás hajlam esetén szüksége lesz egy gyógyszerre rovarcsípés, vagy étel allergia esetén. Ezekre az esetekre kiváló megoldás, ha a kézitáskájába rejt egy-egy szem orvosságot.

 

11. Tisztálkodó szerek, kozmetikai kellékek

Nem csak a hölgyek, hanem az urak is készíthessenek be maguknak kozmetikai táskát, melybe minden fontos, a mindennapokban használt kiegészítő elfér. Az arclemosó, borotva, dezodor, tusfürdő, sampon, hajkefe, fogkrém és fogkefe, hidratáló krém, sminklemosó és/hűsítő kendő alapfelszerelés a pihentető hétköznapokra.

12. Fényképezőgép és kamera a felejthetetlen pillanatok megörökítésére

 

 

+ Tippek indulás előtt

Vannak olyan tevékenységek, melyeket nem szabad elmulasztanunk indulás előtt, hiszen hazaérve igen kellemetlen meglepetés érhet minket. Ezeket nagyszerű tippjeinkkel elkerülheti, így lakásába belépve csakis mosoly fogja elhagyni arcát, hiszen levesszük a stressz legkisebb kiváltóit is a válláról.

1. Virágok megöntözése

Ha hosszabb időre utazik el, vagy virágai nagy gondoskodást igényelnek, kérje meg családtagjait, vagy szomszédját, hogy bizonyos időközönként ugorjanak át locsolni.

2. Hűtő

Pakolja ki a lejárt termékeket,gondoskodjon arról, hogy vészhelyzet esetére főként nem romlandó ételek maradjanak a hűtőszekrényben, majd állítsa a hőmérsékletet a megfelelő fokozatra.

3. Ne maradjon mosogatni való, kellemetlen szagokat eredményezhet a lakásban

4. ablakok bezárása

5. Fűtés letekerése spórolás céljából

6. Víz-, gáz elzárása

Végezetül tekintse meg az alábbi videókat, melyek segítségével megtudhatja, hogyan pakoljon be úgy a bőröndjébe, hogy a ruhák gyűrődés mentesen, rendezetten vészeljék át a hosszú utat.  Így Önnek semmi más dolga nem marad, mint átadnia magát az önfeledt pihenésnek.